Landelijk Wonen

Zo creëer je een brandveilige woonomgeving

Zeker in je eigen huis wil je je toch veilig voelen. Je wilt met een gerust hart kunnen slapen. Een van de grootste gevaren in eigen huis is brand. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan de beste overkomen, hoe voorzichtig je ook bent. Kortsluiting van apparaten bijvoorbeeld komt nog redelijk vaak voor en is gewoonweg niet veel tegen te doen. Enfin, in dit artikel delen we een aantal tips om brand te voorkomen überhaupt, en ook wat tips om brand effectiever te bestrijden.

Een van de opties om de kans op brand flink terug te brengen is brandvertragend impregneren. Met deze techniek, is het zo dat materialen minder snel vlam vatten. En mochten ze vlam vatten dan zal de brand zich beduidend minder snel verspreiden. Dit is een van de gevaarlijkste aspecten van een brand, de mate waarin deze zich kan verspreiden. Enfin, brandvertragend impregneren hout in dat er een speciaal goedje wordt gespoten op welk materiaal dan ook, interieur, kleding, versiering, noem het maar op er bestaan speciale impregneer middelen voor elke soort stof en materiaal. De goedje beschermt voortaan die objecten waar het op bespoten is. Wellicht vrees je dat dit een of ander chemisch product is dat schade zal doen aan jouw geliefde interieur of kleding of versieringen. Maar dit is geenszins het geval. Lees meer: http://www.royalsafety.nl/arbo-en-brandveiligheid-kennisbank/brandbeveiliging/brandvertragend-impregneren/. Enfin wat wij iedere kerst doen is al onze kerstversieringen impregneren. Kerst is door al die versieringen wellicht de meest brandgevaarlijke periode van het jaar. Zeker in zo een periode die toch vooral gezellig moet zijn, wil je een traumatische gebeurtenis als een grote brand zoveel mogelijk voorkomen.

Een andere tip is om een NEN 2555 rookmelder aan te laten brengen in je woning. Wat is het verschil met een reguliere rookmelder vraag je je wellicht af? NEN 2555 rookmelders maken gebruik van het optische meetprincipe (bron: RoyalSafety.nl)). Dit in tegenstelling tot normale rookmelders die temperatuur detecteren. Het optische meetprincipe is een veel meer accurate wijze om een brand vast te stellen. Een ander voordeel van de NEN 2555 rookmelder is dat deze een tweede energievoorziening heeft, waardoor het risico op falen verwaarloosbaar wordt.  

Door bepaalde risico elementen van je interieur en huishouden brandvertragend te impregneren en daarbij dan gebruik te maken van een NEN 2555 rookmelder, kun je je woning vele malen brandveiliger maken. Begin vandaag nog.