Landelijk Wonen

Zelf vloertegels leggen of laten doen?

Tegenwoordig zijn de mooiste tegels verkrijgbaar om uw vloer mee te verfraaien, in alle maten en kleuren. Tegenwoordig zijn bijvoorbeeld mozaïek tegels erg in de mode. U kunt in diverse winkels een mozaïek tegel kopen met een uniek eigen design. Het maakt uw woonkamer of badkamer echt af en het staat nog chique ook. Vaak worden er in de badkamer wat grotere tegels gebruikt, ook op de wanden. Het staat mooi en grote tegels zijn wat eenvoudiger schoon te maken dan kleine tegeltjes.

Leggen van tegels uitbesteden

Als u niet echt handig bent is het verstandig om het tegelleggen uit te besteden aan een vakman. Er komt redelijk wat bij kijken en de tegelzetter heeft uiteraard veel ervaring bij het leggen van de tegels zodat u verzekerd bent van een mooi eindresultaat. Het is meerdere redenen verstandig om het leggen van tegels aan een vakman over te laten. Een tegelzetter plaatst de tegels meteen goed, als u zelf een fout maakt en alles opnieuw moet doen, kost u dat veel tijd en geld extra. Bovendien hebt u zo goed als altijd garantie op het werk dat de tegelzetter heeft verricht. Een tegelzetter gaat ook veel sneller te werk dan u om de simpele reden dat hij veel meer ervaring heeft. U hoeft daardoor de ruimte die moet worden betegeld zo kort mogelijk te missen en dat is wel zo prettig.
Ook kan een tegelzetbedrijf u goed adviseren over het gebruik van de soort tegels en u tips geven voor mooie legpatronen.

Zelf vloertegels leggen

Als u toch besluit om zelf uw vloertegels te leggen zorg dan voor een gladde, schone ondergrond. Indien nodig moet u daar toe de vloer (laten) egaliseren voor een mooi eindresultaat. Let u er voor het leggen goed op dat de tegels uit de doos dezelfde kleur hebben, later is dat moeilijk nog te corrigeren als u de vloer gelegd hebt.
Als u de tegels gaat lijmen, is het van belang dat u het tegelwerk uitzet op een symmetrische manier. Gebruik dus zowel links als rechts tegen de wand hetzelfde snijstuk. Om de tegels goed recht te plaatsen is het spannen van een recht lijntje tussen de muren een handig hulpmiddel. Daarnaast hangt het er natuurlijk vanaf of u de vloertegels rechthoekig of diagonaal gaat leggen.

Tegels lijmen

Gebruik de juiste lijm als u de vloertegels aan de ondervloer vast wilt lijmen. De vakman kan u hierin adviseren. In het algemeen moet u bij de wat hardere tegel een betere lijm van hoge kwaliteit gebruiken voor een goed resultaat. Lees ook altijd goed de gebruiksaanwijzing die wordt geleverd bij de tegellijm en volg nauwkeurig de instructies. Smeer de tegel die u gaat lijmen niet helemaal vol met lijm, maar dek ongeveer tachtig procent van de tegel zodat u geen vervelende lijmsporen krijgt. Het is ook handig om een professionele tegelsnijder te gebruiken als u bijvoorbeeld een halve tegel nodig hebt.