Landelijk Wonen

Welke energiemaatschappij is het goedkoopst?

Besparen op je energie is nu makkelijker dan ooit

We leven in een tijd van concurrentie, vooral in energiemaatschappijen. Waar we vroeger vrijwel allemaal bij dezelfde leverancier zaten, kunnen we nu een keuze maken uit diverse aanbiedingen. Het kan veel lonen om je hier regelmatig even in te verdiepen, aangezien dit je honderden euro’s kan opleveren. Op dit moment zijn er zelfs zoveel keuzes, dat je makkelijk door de bomen het bos niet meer kan zien. Gelukkig bestaan er diverse manieren om je daarbij te helpen.

Rijker worden door over te stappen

Het klinkt niet logisch, maar tegenwoordig ben je als vaste klant veel duurder uit. Energiebedrijven zouden er verstandig aandoen, om hun vaste klanten meer te waarderen, door ze regelmatig acties voor een verlenging aan te bieden. Aangezien dit niet vaak gebeurt, loop je geld mis door simpelweg trouw te blijven. Als nieuwe klant krijg je vaak extra’s aangeboden, maar ook dezelfde energie voor minder geld. Wanneer je een lange tijd niet bent overgestapt, dan is het een aanrader om je energieleverancier te heroverwegen. Ieder jaar kunnen de tarieven en aanbiedingen veranderen, waardoor het net als aandelen continu in beweging blijft.

Vast of variabel

Het is niet moeilijk om te veranderen, vaak regelt je nieuwe energiemaatschappij namelijk de opzegging, waardoor jij alleen het uitzoekwerk hoeft te doen. Wanner je eenmaal het besluit hebt genomen om over te stappen, kom je voor de keuze van een vast of variabel contract te staan. Bij vaste contracten leg je je vast voor een bepaalde periode, waar je dan een energie aanbiedingen voor krijgt aangeboden. Als je besluit om je contract vast te zetten, stel dan een reminder in voor de einddatum, op die manier mis je geen aanbiedingen meer.

Wat je nog meer kunt doen

Naast het regelmatig controleren van alle energieleveranciers, zijn er meer manieren om te besparen op energie. Denk hierbij aan de verwarming in je huis, die wellicht nog wat lager kan en zet hem minimaal een uur, voordat je gaat slapen uit. Laat de deuren in je huis niet openstaan, zodat de warmte minder goed kan ontsnappen en denk ook aan isolatie en bijvoorbeeld een tochtstrip. Onder een deur en bij de ramen kan er veel kou binnendrijven, dus hou dit tegen met bijvoorbeeld, een tochtdier, die kan je inrichting zelfs nog wat opleuken. Een comfortabele, warme kamerjas, een dikke trui of een plaid kan ook veel helpen.