Landelijk Wonen

Soorten schuifdeurbeslag

Schuifdeurbeslag
Schuifdeuren worden tegenwoordig vaak in een woonhuis gebruikt. Er zijn veel verschillende soorten. Ze zijn er in alle soorten en maten. De deuren kunnen worden gemaakt met een boven- of onder geleiding. Je kunt kasten, die van schuifdeuren voorzien zijn, kant en klaar kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Het schuifdeurbeslag dat je daarbij wilt gebruiken, moet van een uitstekende kwaliteit zijn. Het is het beslag dat de werking van zo’n deur bepaald.
Schuifdeuren worden op die plaatsen gebruikt waar een openslaande deur van een kast te veel ruimte inneemt. Dat zie je vaak op slaapkamers. Ook keukenkastjes worden vaak van schuifdeurtjes voorzien. In kantoren worden schuifdeuren vooral toegepast bij archiefkasten. Hierdoor kun je veel ruimte besparen, zodat het loopvlak in een kantoor aanzienlijk groter wordt. Ook op een zolder worden vaak opbergruimtes gemaakt door schuifdeuren te plaatsen. Achter de schuifdeuren kun je dan spullen opbergen. 

Soorten systemen
Voor de schuifdeuren worden onderlopende en hangende systemen gebruikt. De systemen die je wilt gebruiken moeten geschikt zijn voor de plaatdikte van het hout dat je voor de deur wilt gebruiken. Dat geldt ook voor deuren met glaspanelen. Bij dergelijke deuren moet het schuifdeurbeslag daar precies op worden afgesteld. Door veel “doe het zelf” zaken wordt schuifdeurbeslag aangeboden. Het schuifdeurbeslag heeft men zo gemaakt dat eenieder van ons, die een klein beetje handig is, het kan toepassen. Het schuifdeurbeslag is gemakkelijk op een deur of poort te bevestigen. Je kunt daarbij kiezen uit een rvs onderrail met loopwielen. De onderrail die voor een deur wordt gebruikt is verzonken. Dit heeft men gedaan om te voorkomen dat de rail te snel zou slijten. De loopwielen hebben een u profiel die over de onderrail lopen. De bovenzijde van een dergelijke deur wordt geleid door een rollensysteem die in een geleider lopen. Zorg ervoor dat je goede materialen gebruikt. Bij een schuifdeur is er niets vervelender dan wanneer hij stroef gaat lopen. Wanneer je zou bezuinigen op het schuifdeurbeslag kun je achteraf veel spijt krijgen. Dat moet je ten alle tijden voorkomen. Een schuifdeur is gemakkelijk wanneer hij goed werkt. Indien je wilt bezuinigen op de aanschaf van schuifdeuren moet je dat zeker nooit doen op het schuifdeurbeslag. Ondeugdelijk materiaal zal snelle slijtage veroorzaken. De deur werkt dan niet zoals het zou moeten.

Je kunt vrij eenvoudig op een muur een schuifdeur aanbrengen. Voor het aanbrengen van dit systeem heb je geen bepaalde voorzieningen nodig. 

De keuze van handgrepen of knoppen die bij schuifdeurkasten kunnen worden gebruikt, is zeer groot. Je kunt de handgrepen of knoppen zodanig gebruiken dat ze bij het interieur van de kamer passen. 

Wanneer je een schuifdeurkast wilt maken, is het belangrijk dat je een goede bouwtekening hebt. Een goede bouwtekening moet zo zijn, dat alle moeilijke handelingen die je moet maken gedetailleerd zijn uitgewerkt. Neem eerst alle maten goed op en vraag eventueel aan de specialist in de zaak wat je allemaal nodig hebt. Ze zullen je graag helpen zodat je niet voor verrassingen zal komen te staan.