Landelijk Wonen

Prijzen van huizen ongekend hoog

In afgelopen mei is het hoogste gemiddelde van koopwoning prijzen ooit gemeten. Het record dateerde van augustus 2008. Hier gaat mei 2018 dus flink overheen. En dat zat er al een tijdje aan te komen.

Cijfers over de prijzen

In de mei maan van het jaargang 2017 stegen de prijzen ook met 9 procent hetzelfde als deze maand mei in het jaargang 2018. CBS heeft onlangs gegevens vrij gegeven over de maand mei. Gemiddeld genomen waren koopwoningen afgelopen maand ongeveer zo’n 283.945 euro. Die prijs is gebaseerd op al bestaande woningen en dus exclusief nieuwbouw woningen. In afgelopen april waren de prijzen ook al gestegen met 9 procent. Als deze trend zich blijft doorzetten blijven records sneuvelen en worden huizen haast onbetaalbaar.
Als we iets verder in de cijfers kijken dan zien we dat 18.237 woningen verkocht zijn. Dat zijn er 2000 meer dan de maand daarvoor. Opgeteld zijn 18.237 woningen verkocht voor een bedrag samen van 5,2 miljard euro. In de eerste 5 maanden van dit jaar zijn er 86.609 woningen verkocht en procentueel gezien is dat 6,5 procent minder dan het afgelopen jaar.

Provincies en grote steden

De prijsstijgingen verschillen ook weer enorm per provincie. Wel is in alle provincies een groei te zien in de prijzen van de huizen. In Noord-Holland groeide de prijs het meest met 11 procent. Zij zijn de koploper qua groei dus. Onderaan de ranglijst bungelt zeeland met een stijging van 4,2 procent.
De vier grote steden kampen al langer met te weinig huizen voor een normale prijs door de alsmaar groter wordende drukte. Door de grote vraag naar huizen is de prijs in Rotterdam gestegen met 14,9 procent. Daarna volgt Den Haag met 12 procent. In Amsterdam en Utrecht was de groei respectievelijk 11,9 procent en 10,6 procent. Meer info op snelhuisverkopen.nl