Landelijk Wonen

Ontdek de stad Delft voordat je gaat verhuizen

Delft is een bijzondere stad, gelegen in Zuid-Holland met ruim 100.000 inwoners op een oppervlakte van 24 vierkante kilometer. Het is een “jonge” gemeente met een groot deel van de inwoners in de leeftijd tussen de 20 en 29 jaar. Dat is niet zo vreemd gezien de aanwezigheid van de Technische Universiteit in Delft. Wanneer je naar Delft wilt verhuizen is het leuk om wat meer over deze historische stad te weten. In dit artikel kun je alvast wat leren over het reilen en zeilen in Delft voordat je hier naartoe gaat verhuizen.

Korte historie van Delft

“Delven” is een werkwoord wat “graven” betekent, daar komt de plaatsnaam Delft vandaan. Het was oorspronkelijk een gegraven waterloop die in de elfde eeuw is ontstaan. Delft werd al snel een belangrijk centrum voor de handel, dit is nog steeds te zien aan het marktplein. Sinds 1246 heeft Delft stadsrechten. In 1536 was er de grote stadsbrand van Delft die een groot deel van de gemeente met de grond gelijk heeft gemaakt. In de zeventiende eeuw maakte Delft een gouden tijd mee dankzij de VOC en de productie van Delfts Blauw. Toch bleef deze rijkdom niet voortduren, in de negentiende eeuw was De Porceleyne Fles nog de enige plateelbakkerij omdat ze naast aardewerk ook bakstenen in productie namen.

Korte historie van de TU Delft

In 1842 werd de “de Koninklijke Akademie ter opleiding van burgerlijke ingenieurs zoo voor ’s lands dienst als voor de nijverheid en van kweekelingen voor den handel” opgericht, waarschijnlijk omdat deze naam niet op de gevel paste werd de school in 1905 omgedoopt tot “Technische Hoogeschool van Delft”. Ondanks de naam had de school wel de universitaire status, het zou tot 1986 duren voor de naam “Technische Universiteit Delft” werd ingevoerd.

Wat valt er te zien in Delft

Voor je gaat verhuizen naar Delft is het leuk om een keer als toerist rond te wandelen, hier zijn alvast enkele tips:

  • De Markt in Delft: Bekijk de nieuwe kerk en daar tegenover het stadhuis, en geniet van de culinaire hoogstandjes bij de diverse horeca gelegenheden.
  • Het stadscentrum: Loop door de gezellige winkelstraten en langs het water, zeker wanneer je uit een gemeente komt zonder grachten en bruggetjes is dit een heel leuke ervaring.
  • Delfts Blauw: Naast de vele souvenirwinkels kun je ook een bezoek brengen aan De Porceleyne Fles en De Delftse Pauw. Daar vind je het mooiste aardewerk en kun je de geschiedenis van Delfts Blauw ontdekken. Wist je trouwens dat Delfts Blauw destijds een “goedkope” kopie was van het Chinese porselein?
  • Musea: Als je van cultuur en historie houdt kun je een rondje maken en bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Vermeer Museum, het Tabaks Historisch Museum, Museum Lambert van Meerten of het Science Centre Delft.
  • TU Delft: Dit is het kloppende hart van Delft, het is echt een studentenstad waar je ook een botanische tuin kunt vinden die zeker een bezoekje waard is.

Er is nog veel meer te zien en beleven, dat zul je na je verhuizing naar Delft ongetwijfeld zelf ontdekken!

Bron:  http://www.verhuisbedrijfdelft.nl/