Landelijk Wonen

Moet mijn vloer waterpas zijn?

In geen enkele woning is de vloer helemaal waterpas. Waterpas betekent namelijk: loodrecht. En een rechte vloer maken is een klus die nogal nauw luistert. Over het algemeen kom je de scheefste vloeren tegen in oudere woningen en woningen waarin al flink wat geklust is. Wanneer een vloer te scheef is, kan dit problemen opleveren. De vloer kan bijvoorbeeld sneller verschuiven, maar de ongelijkheid kan ook erg onhandig zijn voor de dingen die je op je vloer plaatst. Als je vloer te schuin is, rijdt je bureaustoel voor je het weet naar de andere kant van je kamer. Dat willen we natuurlijk niet, daarom leggen we in dit artikel uit waar je rekening mee moet houden als je een rechte vloer wenst. 

Nieuwe vloeren, oude vloeren
Je kent vast het veelgebruikte instrument: de waterpas. Als je de waterpas op je vloer legt, zie je het direct als je vloer niet recht is. Het beste kun je de rechtheid van de vloer op verschillende plekken meten voordat je aan de slag gaat. Veel klussers gebruiken een knikker om te zien of hun vloer egaal genoeg is. Rolt de knikker naar de andere kant van de kamer? Dan is het nodig om de vloer te egaliseren. 

Als je een nieuwe vloer gaat leggen, kijk dan vooral naar de ondergrond. Als je ondergrond niet egaal is, is het des te lastiger om een egale, waterpas vloer te leggen. Ga altijd goed na waarom de vloer niet recht is. Soms kan er sprake zijn van ongelijke slijtage van het materiaal of zijn de planken van een vloer kromgetrokken. In dergelijke omstandigheden is de vloer te egaliseren. Komt de ongelijkheid echter door mankementen van het gebouw zelf, bijvoorbeeld door verzakking, dan wordt het erg lastig om hier iets aan te doen. 

Wil je een oude vloer waterpas maken? Dan zal je hem moeten egaliseren. De bewerkelijkheid van het materiaal bepaalt hierbij hoeveel moeite dit zal kosten. Hout kan vaak nog op een eenvoudige manier worden bewerkt, bijvoorbeeld door hem te schuren, maar een ongelijke cementvloer zal in de meeste gevallen (deels) moeten worden opgehoogd. Het cement zal vervolgens ook weer moeten drogen, dus houdt hier rekening mee. Er zijn veel bedrijven die hun diensten aanbieden om je vloer waterpas te maken. Dit is vaak prijzig, maar absoluut het geld waard als je zelf geen klusbloed hebt. Wil je je wel aan deze klus wagen? Kijk dan van tevoren goed wat ervoor nodig is om jouw vloer waterpas te maken. 

Hoe houd ik mijn vloer waterpas?
Heb je uiteindelijk dan toch een vloer die mooi recht is, dan wil je dat natuurlijk ook zo houden. Let er daarom goed op dat de vloer goed is afgewerkt. Bij een houten vloer is het belangrijk dat de eventuele plinten de vloer goed op z’n plek houden. Let er ook op dat de vloer geen hinder ondervindt van de weersomstandigheden. Een te vochtige atmosfeer kan de planken van een houten vloer krom laten trekken.

Bron: atmyhome.nl