Landelijk Wonen

Meerjarenonderhoudsplan

Wanneer je in een gebouw woont waar meerdere mensen wonen, is er vaak een Verenging van Eigenaren. Hier worden afspraken gemaakt over bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden die nodig zullen zijn aan het pand. Het is erg handig om bijvoorbeeld een meerjarenonderhoudsplan op te stellen waarin het duidelijk wordt wat er allemaal aan het gebouw herstelt is of wat er nog binnenkort vervangen moet worden. Om dit soort dingen goed bij te houden, is het handig om de datum te noteren wanneer werkzaamheden zijn uitgevoerd en wanneer werkzaamheden opnieuw uitgevoerd moeten worden.

Een meerjarenonderhoudsplan wordt ook wel een MOP genoemd en wanneer deze wordt opgesteld, wordt er een conditiemeting uitgevoerd. Tijdens het opstellen van de MOP zal het gebouw opnieuw nagekeken worden om te checken wat er vervangen moet worden of op welke plekken er onderhoud nodig is. Deze werkzaamheden zullen op dat moment ook direct uitgevoerd worden zodat het pand direct in goede staat is en je weet wanneer wat vervangen of hersteld is. Op deze manier zal de MOP duidelijk zijn en zorg je ervoor dat er geen dingen dubbel in de meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB) komen te staan.

Als Vereniging van Eigenaren zijn er nog vele andere zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om een reservefond te hebben. Dit is een aparte rekening waar genoeg geld op moet staan voor wanneer er onverwachtse werkzaamheden zijn aan het pand. Zo kan de Verenging van Eigenaren deze onverwachte kosten toch betalen zonder dat dit problemen veroorzaakt voor de inwoners van het pand. Bovendien is het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan ook een verplichte taak van de Verenging van Eigenaren. Zo kan je namelijk bepalen hoeveel geld er op de rekening moet staan en hoeveel het reservefonds zou moeten bevatten om eventueel onderhoud aan het gebouw te kunnen financieren. In werkelijkheid heeft echter maar 25% van de Vereniging van Eigenaren een reservefonds.