Landelijk Wonen

Laurier

De laurier is al eeuwenlang een gewaardeerde plant. Niet alleen om haar schoonheid maar ook voor culinaire toepassingen. De plant wordt ook gebruikt als teken van wijsheid en overwinnen. Denk aan de laurierkrans bij een marathonwinnaar.

Koop een boom laurier zaailingen of neem stekken

Veel kwekerijen en tuincentra hebben laurier in hun assortiment. Maar je kunt ook kiezen om de plant zelf te kweken door stekken te nemen. Daarvoor moet je als volgt te werk gaan:

• Neem een takje dat mooi afgeknipt is, een nieuwe scheut of een top van de plant in de vroege zomer of herfst bij het knippen van een volwassen laurier. De tak moet ongeveer 8 cm lang zijn.
• Neem een klein beetje van de onderste schors weg en dompel de stekken in stekpoeder, dit is een hormonenmengsel dat de wortelgroei krachtdadig zal stimuleren.
• Plaats de stekken in een pot gevuld met grof zand 2/3 en 1/3 veenmos.
• Zet de pot onder een plastic zak Wees vooral geduldig. Het kan tot 9 maanden duren vooraleer er voldoende wortels ontstaan zijn.

Waar kweken?

• Bepaal of je de laurier van Haag-Heg.nl wil kweken in de tuin of in een pot. Beide methodes kunnen lukken maar we moeten er rekening mee houden dat we de potlaurier regelmatig moeten verpotten en de grond vernieuwen om de beste groei te garanderen. De lente is de beste tijd om een jonge laurier te planten.
• Laurieren kunnen blootstelling aan de volle zon best weerstaan zon maar moeten wel beschermd worden tegen koude wind.
• Laurieren in potten hebben vaker wat water nodig dan die in volle grond. Je kunt de omgeving van de plant ook afdekken met mulch zodanig dat de grond wat vochtig blijft.

Onderhoud van de plant

Het is niet echt nodig om laurieren te snoeien, tenzij je die een bepaalde vorm wilt geven of wil voorkomen dat de plant te hoog groeit. In de volle grond zou een volwassen laurier weleens tot 10 meter hoog kunnen worden. De laurier is een ideale plant voor vorm snoei. Dit gebeurt meestal bij laurieren gekweekt in potten.

Oogsten

De bladeren worden gebruikt voor het koken en kunnen heel het jaar door geoogst worden. Bij het oogsten in de ochtend zullen de bladeren beter hun aromatische smaak behouden. De bladeren kunnen gebruikt worden om smaak toe te voegen aan heel wat gerechten waaronder soepen, marinades, stoofschotels, ovenschotels, vlees, vis en nog veel meer. Een blaadje is in het algemeen voldoende om genoeg smaak toe te voegen aan de gehele gerecht en moet worden verwijderd voor het opdienen.

Nog een waarschuwing

Laurieren verdragen geen heel strenge winters. Het kan nodig zijn om de plant volledig te bedekken als je een ongewoon koude winter meemaakt. En zoals eerder gezegd: Wees geduldig, de laurier is een traag groeiende plant.