Landelijk Wonen

Landelijke Buitenverlichting Aanleggen

Wilt u ook zomer en winter van uw tuin genieten? Dan is stijlvolle buitenverlichting een absolute aanwinst. Een goed verlicht pad naar de voordeur geeft uw bezoek immers een warm welkom en voorkomt ergernis als u in het donker op zoek bent naar uw huissleutels en onnodig gerommel in het donker bij de garagedeur.

Stelt u zich eens voor: een heerlijke zomeravond op het terras, genietend van het buitenleven met een drankje. Dit stopt niet als de schemer invalt maar ligt in het bereik met een goed verlichtingsplan en een goede en vakkundige installatie.

Buitenverlichting kan aangelegd worden op verschillende manieren, bijvoorbeeld als aparte groep op 230 Volt, met een trafo waardoor het een zwakstroomsysteem wordt, en zelfs volwaardige buitenverlichting op zonne-energie is mogelijk.

Geen tuin is hetzelfde, en dat geldt ook voor de verlichting. Een Engelse tuin vraagt een andere buitenverlichting dan een moderne tuin met beelden of met een spetterende waterpartij, waarbij het mogelijk is om de verlichting onder water te plaatsen.

Trend zijn speciale spots die bomen en struiken uitlichten – zoals in een park – en kleine ronde inbouwspots die ingegraven worden langs het tuinpad waardoor er een zacht verlicht lint door de tuin ontstaat. De mogelijkheden zijn eindeloos! Overweeg om een aantal waterdichte stopcontacten in de tuin te plaatsen. Vlakbij het terras kunt u met uw laptop eindeloos lang buiten werken en het maakt het gebruiken van elektrische apparaten verderop in de tuin een stuk makkelijker. Diezelfde stopcontacten zijn ook handig om in voor- of najaar het terras eens goed onder handen te nemen met een hogedrukreiniger of om tijdens een sfeervolle wintermiddag een terrasverwarming op aan te sluiten.

Wat u ook kiest, de aansluitingen en bedradingen moeten vakkundig en waterdicht aangesloten worden. Neem contact op met een een vakman en bespreek uw wensen en de mogelijkheden.

Wist u overigens dat buitenverlichting rond uw huis en in de tuin inbrekers afschrikt?

Een elektricien kan in overleg met u delen van de buitenverlichting door middel van een tijdschakelaar of schemerschakelaar instellen. Zo zijn uw tuin en huis altijd goed zichtbaar, zelfs als u niet thuis bent!