Landelijk Wonen

In 5 stappen naar een mooi gazon

Hoe houd je een gazon mooi? Dat is een van de belangrijkste vragen die speelt onder de mensen die gras in de tuin hebben. Want dat willen we allemaal: een tuin met een perfecte grasmat voor in de zomer waar we kunnen genieten van het weer. Maar wat moet je daar precies voor doen? Daar komt namelijk wel meer bij kijken dan simpelweg ervoor zorgen dat het gras voldoende water krijgt. Lees hier de tips die je gaan helpen bij het onderhouden van jouw gazon.

Je hoort de vogeltjes alweer fluiten en je realiseert je: er is weer werk aan de winkel in de tuin. Je gazon onderhouden kan je simpelweg opdelen in 5 belangrijke stappen. Je leest ze hier:

Maaien

Een van de belangrijkste taken om je gazon mooi te houden maaien. Zorg ervoor dat bij de eerste keer maaien de grasmaaier wat hoger is ingesteld. Het gras is dan namelijk nog best fragiel en als de grasmaaier te strak is afgesteld, loop je de kans dat je het gras te kort maait en hiermee ook gelijk het gras beschadigt. Houd daarom altijd rekening met de eerste keer dat je het gras gaat maaien.

Onkruid en mos bestrijden

Als we ons ergens aan irriteren in het gras dan is het onkruid en mos wel. Heb je last van veel mos in je gazon? Dan kan dit een teken zijn dat delen van het gras te weinig zuurstof krijgen. Gebruik bij het verwijderen van het mos altijd eerst een mosbestrijder om het mos eerst te doden. Vervolgens duurt het ongeveer zeven dagen voordat je over kan gaan tot de volgende stap, namelijk: verticuteren.

 Verticuteren

Verticuteren heeft als het ware twee doelen: het beluchten van de grasmat. Hierdoor krijgen de wortels van de grasplant genoeg zuurstof om te groeien. Daarnaast heeft het ook als doel om mos te verwijderen dat in voorgaande stap al is gedood. Het is heel belangrijk dat het gazon voldoende lucht krijgt. Dit resulteert later namelijk in een mooier gazon zonder grasplantjes.

Kale plekken bestrijden

Het is erg lelijk als er kale plekken in het gazon zitten. Dit ontstaat vaak na het verticuteren. Deze plekken moeten opnieuw ingezaaid worden zodat er weer nieuw gras opgroeit.

Bemesting

Een van de belangrijkste stappen bij het onderhouden van het gazon is de bemesting. Let hierbij goed op de meststoffen die je gebruikt. De meeste zijn namelijk kortwerkend. Dit houdt in dat je in het begin wat vaker het gras moet maaien, omdat het in het begin het hardsts groeit. Met zo’n meststof is het aan te raden om gemiddelde 4 keer te bemesten in het jaar.

Is jouw gazon goed onderhouden en klaar voor de zomer? Neem anders hier een kijkje voor grasmatten.

grass