Landelijk Wonen

Hoe kies je de juiste meubelwielen?

Er wordt regelmatig met meubels geschoven in een huis, er moet gestofzuigd worden of je wilt de inrichting van je huis aanpassen. Als je niet oppast met het verschuiven van je meubels dan kun je je vloer ernstig beschadigen, meubelwielen zijn een goede oplossing om op een makkelijke maar veilige manier al je meubels te verschuiven.

Veel voorkomende fouten

Er zijn ontzettend veel varianten meubelwielen op de markt, je moet rekening houden met meerdere groottes, materialen, draagvermogens, bevestigingen en of ze moeten kunnen draaien of niet. De meest voorkomende fouten bij het kopen van meubelwielen zijn:

  • Wielen voor de verkeerde vloer
  • Wielen met een te licht/zwaar draagvermogen
  • De verkeerde bevestiging

De vloer

De verkeerde wielen kopen voor een bepaalde vloer is de duurste fout die er gemaakt kan worden, vooral op parketvloeren en laminaatvloeren gaat het vaak mis omdat als er eenmaal een kras op zit is dit moeilijk weg te krijgen. Bij vloerbedekking heb je vaak te maken met wieltjes die niet goed over die zachte ondergrond rijden. Vooral als mensen wielen voor vloerbedekking gebruiken op een houten of kunststof ondergrond kunnen hier meerdere diepe krassen door ontstaan. Het omwisselen van enkele stukken laminaat door beschadigingen is misschien niet het duurste werk maar je moet er wel veel tijd in steken om ze er uit te halen en de nieuwe er goed in te klikken. Parketvloeren zijn een stuk ingewikkelder omdat die er al jaren in kunnen liggen en zullen verkleurd zijn, als je dan nieuwe stukken erin gaat leggen moet je gelijk de hele vloer schuren en oliën, anders krijg je veel kleurverschil, dit kost tijd en geld.

Gewicht

Je moet precies weten wat het benodigd draagvermogen is voordat je er meubelwielen voor gaat kopen en erop gaat monteren. In principe is het redelijk eenvoudig om het juiste draagvermogen te berekenen, als je een meubelstuk hebt die 200 kilo kost en die op 4 poten staat, moet elk wieltje 50 kilo kunnen dragen. Houd ook rekening met eventuele spullen die er nog in of op komen. Bij meubels waarop je kunt zitten moet je ook rekening houden dat het gewicht van mensen er nog bij komen, houd hier altijd redelijk wat marge op.

Bevestiging

Er zijn meerdere soorten bevestigingen op de markt. Sommige zijn te bevestigen via een boutgat terwijl aan andere een plaatbevestiging hebben. Wielen met een boutgat wordt het meeste gebruikt omdat je deze makkelijk kunt vervangen doordat je simpel het wiel eraf en een nieuwe erop kunt schroeven. Plaatbevestigingen wordt gemonteerd door middel van 4 schroeven die je in de onderkant van de poot schroeft, het wiel zit hier aan vast.