Landelijk Wonen

De voor- en nadelen van vloerverwarming

We kennen het allemaal wel, die ijskoude badkamertegels of in de keuken. Warme voeten wanneer je ’s morgens vroeg je bed uitstapt, tanden staat te poetsen of brood staat te smeren, dat is toch wel een stuk fijner. Maar dat zijn niet de enige redenen… Wij vertellen je meer over de vloerverwarming.

De voordelen van vloerverwarming

Naast lekkere warme voeten, zijn er nog meer voordelen van vloerverwarming. Zo is vloerverwarming bijvoorbeeld erg energiezuinig. Vloerverwarming verbruikt ongeveer 20% minder energie dan radiatoren, dat komt omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen moet leveren. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling die vertrekt vanaf de grond bereikt men sneller een comfortgevoel. Hierdoor kan je de thermostaat 2°C lager zetten om hetzelfde comfort te krijgen als radiatorverwarming, zo kun je dus best wel wat energie besparen!

Daarnaast, is vloerverwarming ruimtebesparend. Het woord zegt het al: de verwarming ligt onder de grond, en is dus ook niet zichtbaar. Hierdoor bespaar je een hoop ruimte in huis. Radiatoren aan de muur zijn namelijk verleden tijd met vloerverwarming. Op deze manier kan je meer ruimtes in huis maximaal benutten. Een ander voordeel is dat er met vloerverwarming minder stof zich zou verspreiden in huis, erg handig dus voor mensen met allergieën. En niet te vergeten, met vloerverwarming kun je altijd op blote voeten thuis lopen! Vloerverwarming is bijna met elk soort vloer te combineren, denk aan laminaat, eikenhout en zelfs beton ciré vloeren.

De nadelen van vloerverwarming

Elk verwarmingssysteem heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen. Een aantal voordelen zijn al benoemd, maar wat zijn dan de nadelen van vloerverwarming?

Om mee te beginnen heeft vloerverwarming vaak hoge (installatie) kosten. Hoewel de prijzen erg uiteen kunnen lopen, het verschil zit vooral in hoeveel vierkante meter er gelegd moet worden. Voor een gemiddelde woning kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van € 25 tot € 30 per vierkante meter. Hier komen de installatiekosten nog bovenop.

Een ander nadeel is dat de opwarmingstijd van vloerverwarming duurt relatief lang in vergelijking met radiatoren. Dit is vaak nadelig als je een onregelmatige dagindeling hebt.