Landelijk Wonen

Een dakkapel

In de huiselijke kring kan zich de situatie voordoen dat we een extra kamer nodig hebben. Dat kan zijn door een gezinsuitbreiding of voor eventueel een extra werkkamer. Je zou dan eerst kunnen gaan bekijken wat in jouw geval de beste oplossing is. Nu heb je in principe twee mogelijkheden. Je zou kunnen kiezen voor een aanbouw aan je huis als dat mogelijk is, of voor een dakkapel. Het een brengt veel meer problemen en kosten met zich mee dan de andere mogelijkheid.

Een aanbouw
Aan je bestaande woning zou je een aanbouw kunnen plaatsen. Daar komt echter heel wat bij kijken. Je moet eerst nagaan of je voor een aanbouw toestemming krijgt van de gemeente. Wanneer je de goedkeuring hebt, moet je door een architect een tekening laten maken. Wanneer deze klaar is, zal hij moeten worden goedgekeurd. Zodra hij is goedgekeurd, zal je een aannemer in de arm moeten nemen. Deze gaat dan alles berekenen. De kosten zullen aanzienlijk zijn, want de aannemer zal ook onderaannemers moeten inhuren. Hij zal gebruik maken van een of meerdere metselaars, timmerlieden, loodgieters, stukadoors en anderen. Ook deze kosten zal een aannemer meenemen in de offerte.

Een dakkapel
Over het algemeen is het veel gemakkelijker en goedkoper om een dakkapel op een schuin dak te plaatsen. Ook hiervoor zal je eerst toestemming bij je gemeente moeten aanvragen. In de meeste gevallen krijg je wel toestemming om een dakkapel aan de achterzijde van de woning te plaatsen.

Je zult moeten nagaan wat je wilt plaatsen. Wil je dakkapel van kunststof of hout. Een dakkapel van kunststof is duurder dan een van hout. Toch heeft een dakkapel van kunststof een groot voordeel. Een houten dakkapel moet regelmatig geschilderd worden. Omdat hij hoog wordt geplaatst, moet je daarvoor een schilder inhuren. Daar zijn ook weer kosten aan verbonden.

Er zijn meer zaken die de kosten beïnvloeden bij een dakkapel. De grootte is belangrijk. Hoe groter, hoe meer materiaal er gebruikt wordt en hoe langer de afwerking duurt.

Ook de ramen zijn van invloed op de kosten. Het aantal ramen speelt een belangrijke rol, maar ook het soort. Moeten het vaste ramen zijn of moet je ze open kunnen doen. Nu is het verstandig om minimaal een raam scharnierend te maken. Je moet toch kunnen luchten op de zolder.

Moet het enkel of dubbel glas worden. Dubbel glas is duurder in de aanschaf, maar bespaart aanzienlijk veel meer energie dan enkel glas.

Ga eerst in showrooms kijken wat de mogelijkheden zijn.

De aannemer
Wanneer je een aannemer een dakkapel wilt laten bouwen, is het verstandig om bij enkele goedbekende aannemers een offerte aan te vragen. Wanneer je die binnen hebt, moet je ze onderling vergelijken. Er kunnen behoorlijk wat prijsverschillen in zitten. Neem die aannemer waar je een goed vertrouwen in hebt. Je kunt een dakkapel helemaal laten opbouwen door de aannemer. Hij zal dan eerst de ruimte op het dak vrij maken voordat hij met het opbouwen gaat beginnen.

Prefab dakkapel
Je kunt ook een kant en klaar dakkapel kopen. Deze wordt dan in de werkplaats gemaakt en wordt met een kraan op het dak geplaatst. De aannemer zal de kraan bestellen op de afgesproken dag wanneer de ruimte is vrijgemaakt. Door gebruik te maken van een kraan wordt het dakkapel in het gemaakte gat geplaatst. De aannemer zal daarna ongeveer een dag nodig hebben om alles af te werken. Deze methode wordt vooral de laatste jaren veelvuldig toegepast. Hierbij kan een dakkapel zowel van hout als kunststof zijn.

Bron:renovatienieuws.nl