Landelijk Wonen

Auto stallen in een houten garage

Indien je op zoek bent naar een goedkope manier om je auto veilig op te stallen, denk eens aan een houten garage. Is het voor jou van belang om je auto tegen weersinvloeden zoals wind, regen, sneeuw en vocht te beschermen? Wil je snel een bouwwerk hebben staan? Wil je geen bouwvergunning aanvragen? Wil je niet je hele spaarpot spenderen aan een schuur van minmaal €40.000? Houten garages zijn dan waarschijnlijk de oplossing.

Wat kost een beetje houten garage?

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst een andere vraag beantwoorden: wat mogen we verstaan onder “een beetje houten garage”? Mijn inziens is dat een garage waar ruimschoots een auto is op te bergen, maar er moet ook ruimte zijn voor een werkbank en wat fietsen. Tevens wil je niet om de tien jaar een nieuwe garage bouwen, dus kwaliteit is ook van belang. Als maat zou ik minimaal een diepte van zes meter aanhouden en de breedte minimaal vier meter. De garagepoort kan dan mooi aan de zijde van vier meter vallen en de auto kan de in de lengte van de garage worden gereden. Er is dan nog ruimte voor een kleine werkbank over de breedte van vier meter aan de andere kant van de houten garage. Mocht je net wat meer ruimte nodig hebben, denk dan eens aan een houten schuur met een maat van vier bij zeven meter. Nu moeten we het hebben over de kwaliteit. Deze is afhankelijk van het soort hout dat wordt gebruikt en ook de dikte van het hout. Zo heb ik weleens houten garages met een houtdikte van 28mm gezien, maar hiervan kan je vaak de wanden inbuigen als je er een beetje tegenaan duwt. Niet ideaal dus. Wat mij betreft ligt de grens op 44mm, maar overweeg ook wat dikker te gaan. Zoals sommige leveranciers van 58mm of zelfs 68mm leveren. Een houten garage in de houtdikte van 44mm en in een afmeting van 4×6 kan ongeveer 3500 euro kosten. Dit is een vanaf prijs, dan gaan we nu kijken welke accessoires we interessant vinden.

De accessoires: wat wel; wat niet

Het eerste wat je bedenkt is waarschijnlijk: het hout moet beschermd worden! JUIST! Het is heel belangrijk om de houten garage goed te behandelen tegen weersinvloeden. Dit kan door het hout te behandelen met een impregneermiddel en daarna nog te behandelen met een verfbeits. De beter specialisten hebben zelf verfbeitsen met een levensduur tot 12 jaar! Dan heb je nog de keuze tussen de kwaliteit van garagepoorten. De standaard garagepoorten zijn wat fragiel en kunnen niet zoveel hebben: ze trekken snel krom. Daarom is het wellicht te overwegen om in deze een upgrade te nemen naar een andere garagedoor, indien de leverancier daarover beschikt natuurlijk. Helaas hebben niet alle leveranciers de betere kwaliteit poorten ook beschikbaar. Op het dak komen veelal dakshingles, maar het is ook mogelijk om metalen dakpanprofiel-platen te installeren. Deze laatste hebben een langere levensduur. Om de garage helemaal af te maken is het erg belangrijk een dakgoot te bevestigen aan het einde van het dak.

Of toch een tuinhuis?

Indien je geen auto gaat stallen, kan je ook kijken naar blokhutten of tuinhuizen. Deze zijn namelijk vaak voorzien van een houten vloer. Hier kan dus geen auto in worden gereden, maar zijn daar ook niet voor gebouwd. Op het digitale web staan genoeg leveranciers, maar ons advies is: zoek er eentje bij je in de buurt, zodat je er altijd even langs kan, mocht er iets misgaan.